Blog

Moestuin: de eerste stappen (DUTCH)

Mijn liefde voor de natuur en het verduurzamen van mijn leven vertaalde zich in het nemen van een moestuin. Het plan was dat ik een (toen nog zwangere) vriendin uit de brand zou helpen tijdens de laatste maanden van haar zwangerschap. In de tussentijd heeft ze een huis weten te kopen én heeft ze een prachtig dochtertje, wat erin resulteerde dat ik de hele moestuin (100 m²) van haar overnam.

In de eerste weken maakte ik een schema vanwege de wisselteelt*. De weken daarop was ik druk met het omspitten en bemesten van de grond om deze goed voor te bereiden op het groeiseizoen: de lente! De warme dagen begonnen en dat betekende dat de door mij gezaaide groenten en helaas ook het onkruid groeide als kool (no pun intended)! Mijn schema veranderde in de tussentijd zo nu en dan, maar het begon er steeds meer uitgewerkt uit te zien.

Toen ik na een week op bed liggen met keelontsteking weer op de moestuin kwam, schrok ik. Overal waar ik keek groeide onkruid en ik wist zo snel niet hoe ik dat moest aanpakken. Mijn ouders boden aan om me twee dagen te helpen en aangezien je met drie man uiteraard ook drie keer zo snel werkt, stond alles er al snel weer netjes bij. Het leuke van tuinieren is dat je heel makkelijk dingen kan proberen, zo heb ik de Red Cups die over het algemeen voor Beer Pong worden ingezet, gebruikt om de koolrabi te beschermen tegen vogels en andere dieren. Innovatief zijn en niet bang zijn om te falen hoort er dus ook zeker bij!

Tuinieren is een geweldige hobby en ik leer ontzettend veel van de mensen op het complex. Behalve dat het een hele mindful activiteit is, voelt het ook als sport: zwoegen in de barre zon om alles netjes en onkruidvrij te hebben. Dat scheelt me weer mooi een abonnement op de sportschool! En laat ik natuurlijk niet vergeten dat mijn vriend en ik binnenkort heerlijk vers eten hebben.

Wat ik de komende weken nog ga zaaien/planten is onder andere: kolen, bladgroente, komkommer, augurk, tomaten, paprika’s en pepers. Tot nu toe staat er het volgende op mijn moestuin:

 • Aalbessen
 • Kruisbessen
 • Blauwe bessen
 • Chinese wijnbessen
 • Druiven
 • Allerlei kruiden
 • Uien
 • Maïs
 • Knoflook
 • Koolrabi
 • Courgette
 • Pompoen
 • Aardbeien (de eerste rode aardbeien heb ik al kunnen proeven: heerlijk!)
 • Rabarber
 • Sperziebonen
 • Erwten
 • Spinazie (deze is door de warme dagen doorgeschoten en helaas niet langer eetbaar)
 • Bloemen
 • Rode bietjes
 • Prei

Tot zover de eerste update over mijn moestuin! Hieronder zijn foto’s te zien van hoe het eruit ziet op het moment van publiceren van deze blog.

*Wisselteelt / Vruchtwisseling is het op een perceel na elkaar telen van verschillende gewassen om bodemziekten te voorkomen. Pas na enkele jaren komt hetzelfde gewas weer op het perceel terug.