Blog

De duurzame student: waarom? (DUTCH)

Ongeveer een jaar geleden opende ik de deur naar een duurzamer leven. In eerste instantie was dit niet uit interesse or principe, maar als een verplichting vanuit school: als afstudeeropdracht moest ik een fictieve campagne verzinnen voor een bestaand, duurzaam merk.

Ik begon met brainstormen en kwam uit op Nudie Jeans: een tof merk waar ik jaren geleden weleens iets van droeg. Na goedkeuring van de beoordelende docent begon ik met mijn onderzoek en ik ontdekte dat Nudie Jeans nog véél duurzamer is dan ik wist. Ik leerde over de reguliere maakwijze van jeans, over hoe pesticiden ervoor zorgen dat katoen snel(ler) groeit, maar ook dat boeren zwaar onbetaald worden en totaal geen rechten hebben. Nudie Jeans pakt dit anders aan en zorgt er juist voor dat iedereen die meehelpt aan het productieproces genoeg betaald krijgt en goede arbeidsomstandigheden heeft.

Het onderzoek dat ik deed ging verder dan alleen voor het afstuderen, en ik bestelde het boek Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot. Toen ik begon met lezen opende er zich een voor mij nieuwe wereld en ik kon niet wachten om mijn eigen leven om te gooien. Maar, zoals ik ondertussen in heel veel boeken en artikelen heb gelezen: begin klein en verander één ding tegelijkertijd. En dat is precies wat ik deed.

Ik ben kritischer gaan kijken naar spullen/kleding die ik wilde kopen, ik ben eerst flexitarier geworden en vervolgens zelfs vegetariër, en ik begon in te zien waar we met z’n allen (op kleine schaal) het verschil kunnen maken. Omdat ik nu al ruim een jaar flink fanatiek bezig ben met het verduurzamen van mijn leven en ik er veel mensen over spreek, begin ik er nu een blog over. Ik zal jullie meenemen in de veranderingen in mijn leven en hoop jullie te inspireren om in te zien wat voor impact we kunnen hebben als meer mensen deze stap zetten.

Naast dat op deze website blogs over duurzaamheid te vinden zijn, gebruik ik de website ook als portfolio voor mijn ontwerpen en fotografie. Zo heb ik al mijn passies bij elkaar en kunnen jullie lezers zien waar ik verder mee bezig ben!

Liefs, Judith